Tachograaf plicht bij aanhangwagens

Sinds maart 2015 zijn er nieuwe Europese regels geldig voor het rijden met auto met aanhangwagen. Om duidelijkheid in de verwarring te scheppen (met welke combinatie is het rijden met een tachograaf nou wel of niet verplicht) zetten we de belangrijkste punten op een rij. Er is dus een nieuwe tachograaf plicht bij aanhangwagens, maar als er aan voorwaarden wordt voldaan, is vrijstelling mogelijk.

 1. Hoe weet ik of mijn bestelauto- aanhangwagencombinatie wel of niet een tachograaf moet hebben? Voor voertuigcombinaties bestaande uit een bestelauto en een aanhangwagen onder de 3500 kilo is er nooit sprake van tachograafplicht. Boven de 3500 kilo kan een tachograaf verplicht zijn. Maar voor voertuigen boven de 7500 kilo geldt dat die al standaard dienen te worden uitgerust met een tachograaf. Tussen de 3500 en 7500 kilo dient er een tachograaf te worden ingebouwd indien er commercieel vervoer met het voertuig wordt verricht. Maar niet indien één van de uitzonderingen geldt.
 2. Welke uitzonderingen zijn er?
  Voertuigcombinaties onder de 7.500 kilo kunnen vrijstelling krijgen wanneer:
  - de bestuurder niet meer dan 12 uur per week met deze combinatie rijdt, en 
  - de bestuurder aan het werk gaat met de materialen of machines die hij meeneemt, en
  - het voertuig binnen een straal van 100 kilometer blijft vanaf de vestigingsplaats van het bedrijf. Er zijn nog ruim dertig verschillende branchespecifieke uitzonderingen die van toepassing kunnen zijn. 
 3. Wat voor tachograaf heb ik nodig? Bij nieuwe, eerste inbouw moet er altijd de meest recente versie in.
 4. Wat gebeurt er als ik me niet aan de regels houd? Gevolg van rijden zonder tachograaf is dat er heel stevige boetes worden opgelegd. Er wordt meestal niet gewaarschuwd maar meteen beboet.
 5. Zijn er dan nog andere regels waaraan ik me moet houden? Als de voertuigcombinatie boven de 3.500 kg komt moet er in de bestelauto een tachograaf gebouwd worden. De bestuurder moet zich dan ook aan de rij- en rusttijden houden. Een alternatief is om goed na te gaan of het niet mogelijk is om het gebruik van het voertuig aan te passen, zodat u wél aan de voorwaarden van de uitzondering kan voldoen.
© 2014 - 2024 De Wit Aanhangwagen Parts | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel